Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στα δύο σπάει η ΔΕΗ για να ιδιωτικοποιηθεί


















Δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περάσει το 20% - 30% των ορυχείων, των μονάδων και των υπηρεσιών της σημερινής επιχείρησης, μαζί φυσικά με τμήμα του προσωπικού των 19.000 εργαζομένων, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.



Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στη δεύτερη φάση, και αφού ο αγοραστής της «μικρής ΔΕΗ» έχοντας στα χέρια του το ίδιο φθηνό μείγμα καυσίμων θα μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη δημόσια Επιχείρηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το υπόλοιπο της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζεται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το μάνατζμεντ. Σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από το 51% που κατέχει σήμερα στο 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία, ώστε να μπορεί να έχει λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις.

Εως το τέλος Ιανουαρίου το τελικό μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πρόκειται να έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί στην τρόικα, καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία του Δεκεμβρίου του 2012 που είχε τεθεί από το Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου