Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

1 Δεκεμβρίου 1913: Ένωση Κρήτης με Ελλάδα



Τα 100 Χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα εορτάζουμε σήμερα οι Έλληνες. Σαν σήμερα, λοιπόν, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου...



1913, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με το Βασίλειο της Ελλάδας.

Νωρίτερα την ίδια χρονιά, στις 14 Φεβρουαρίου του 1913, είχε γίνει στο φρούριο της Σούδας η υποστολή των σημαίων των Μεγάλων Δυνάμεων και της Τουρκίας.

Ενώ το Μάιο του 1913 υπεγράφη η Συνθήκη του Λονδίνου, που σύμφωνα με το άρθρο 4, παραχωρούσε και τύποις την Κρήτη στην Ελλάδα.

Η ένωση έγινε με επίσημη τελετή στο φρούριο Φιρκά στις 1 Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Βενιζέλου.

Παρουσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α' και του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό φρούριο Φιρκά των Χανίων η επίσημη τελετή της ανύψωσης της ελληνικής σημαίας ως επισφράγιση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αξιωματικοί ανέμεναν στην προκυμαία την αποβίβαση των επισήμων. Στα ανοιχτά του λιμανιού το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και άλλα πλοία το συνόδευαν. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην προκυμαία και σε πλοιάρια που έπλεαν κοντά στην ακτή.

Πλάνο από κινούμενη άμαξα κατέγραφε την κίνηση πεζών και οχημάτων σε δρόμο της πόλης, η οποία ήταν στολισμένη με μεγάλες ελληνικές σημαίες. Άκατος κατευθύνθηκε από την προκυμαία προς το «ΑΒΕΡΩΦ».

Στο κατάστρωμα του πλοίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος με ημίψηλα πόζαραν στο φακό.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αποβιβάστηκε από άκατο και κατευθύνθηκε πεζός στο φρούριο Φιρκά συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους επισήμους, ενώ πλήθος κόσμου τους επευφημούσε.

Στο στολισμό του χώρου διακρινόταν μαζί με σημαιάκια και το βασιλικό μονόγραμμα "Κ". Στο φρούριο Φιρκά πόζαραν στο φακό ο Βασιλιάς, ο Πρωθυπουργός και οι επίσημοι, καθώς και ο Αναγνώστης Μάντακας και άλλοι Κρητικοί οπλαρχηγοί με τοπικές ενδυμασίες.

Δεδομένων των όσων δεινών περνά η πατρίδα μας σήμερα, θεωρούμε ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία και νόημα, για την Ελλάδα και την Κρήτη, η ευχή "Να τα χιλιάσουμε"!


Πηγή:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου