Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει σήμερα τα 25α του γενέθλια

Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει σήμερα τα 25α του γενέθλια

Σαν σήμερα, πριν 25 χρόνια, στις 23 Αυγούστου 1991, νέοι χρήστες κατάφεραν και είχαν πρόσβαση για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web).


Πριν 25 χρόνια ακριβώς, δόθηκε πρόσβαση στο κοινό για πρώτη φορά στο "WWW", το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον επιστήμονα πληροφορικής, Tim Berners-Lee, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει την έναρξη του Παγκόσμιου Ιστού στο CERN, στην Ελβετία.



Ο υπολογιστής NeXT, που χρησιμοποίησε ο Tim Berners-Lee για τον πρώτο διακομιστή του Παγκόσμιου Ιστού.

Παρόλα αυτά, η έννοια του "Διαδικτύου (Internet)" και του Παγκόσμιου Ιστού δεν είναι ταυτόσημη. Το Διαδίκτυο είχε ήδη συνδεθεί από το 1969 και αναφέρεται στο δίκτυο που μεταφέρει πληροφορίες μέσω κόμβων. Ο Παγκόσμιος Ιστός αναφέρεται στο χώρο του προαναφερθέντος Διαδικτύου, όπου αποθηκεύονται πληροφορίες, όπως οι ιστοσελίδες και τα έγγραφα.

To 1980 o Berner-Lee είχε δημιουργήσει μια προσωπική βάση δεδομένων ανθρώπων και μοντέλων λογισμικού στο CERN. Εκεί πραγματοποίησε για πρώτη φορά την έννοια του "συνδέσμου (hypertext), όπου μία σελίδα οδηγεί σε μια επόμενη -ήδη υπάρχουσα- σελίδα. Μες στην επόμενη δεκαετία θα εξέλισσε αυτά τα σχέδια και το 1989 παρουσίασε την ιδέα ενός "παγκοσμίως συνδεδεμένου συστήματος πληροφοριών" για να βοηθήσει τις συνεργασίες μεταξύ διαφόρων φυσικών και να συνδυάσουν το Διαδίκτυο με τον "υπερ-σύνδεσμο".



Το 1990 ανέπτυξε το HyperText Transfer Protocol (γνωστό και ως HTTP), το HyperText Markup Language (HTML) και το Uniform Resource Identifier (URL), τον πρώτο web browser και διακομιστή και τις πρώτες ιστοσελίδες.

Η πρώτη ιστοσελίδα, που δημιουργήθηκε ποτέ -και μπορεί να βρεθεί στην αρχική της διεύθυνση- δημοσιοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 1991, αλλά ήταν προσβάσιμη μόνο από του χρήστες στο CERN. Εξηγούσε σε μια σύντομη σελίδα τι ακριβώς ήταν ο Παγκόσμιος Ιστός.



Στις 23 Αυγούστου 1991 νέοι χρήστες, εκτός του CERN, κατάφεραν και εισήλθαν στον Ιστό, σημειώνοντας έτσι την επίσημη "γέννηση", γνωστή και ως "Internaut Day". Toν Απρίλιο του 1993, το CERN ανακοίνωσε την απόφαση να διανέμει δωρεάν τον κώδικα στο μέλλον.

"Αν η τεχνολογία ήταν μόνο υπό τη δική μου διαχείριση, πιθανότατα δε θα εξελισσόταν.", εξηγεί ο Berners-Lee. "Η απόφαση να κάνουμε τον Ιστό "ανοιχτό σύστημα" ήταν αναγκαία για να "παγκοσμιοποιηθεί". Δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι παγκόσμιο και ταυτόχρονα να το κρατά υπό τον έλεγχό του."

Ενώ ο Berners-Lee θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Παγκόσμιος Ιστός έχει καταφέρει εκπληκτικά επιτεύγματα σε αυτά τα 25 χρόνια. Αναμένουμε περισσότερα στα επόμενα 25.




Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου