Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αυτές είναι οι 12 εταιρείες που θα δώσουν αύριο τη μάχη για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού

Αυτές είναι οι 12 εταιρείες που θα δώσουν αύριο τη μάχη για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού

Στη μάχη της διεκδίκησης των 460MW/h ή αλλιώς των 4.029.600MWh μπαίνουν αύριο συνολικά 12 εταιρείες προμήθειας, φιλοδοξώντας να πάρουν όσο το δυνατόν...




 μεγαλύτερο μερίδιο σε πιο ανταγωνιστική τιμή.

Πρόκειται για τις εταιρείες οι οποίες έχουν εγγραφεί στο μητρώο των επιλέξιμων προμηθευτών στο σύστημα του ΛΑΓΗΕ και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία.

Οι δώδεκα εταιρείες είναι:


Elpedison
Greek Environmental & Energy Network-GREEN
Interbeton
Novaera Energy
NRG Trading House
Protergia
Protergia Θερμοηλεκτρική
Volterra
Watt and Volt
Βιενέρ
ΕΛΤΑ
Ήρων

Από τις παραπάνω ξεχωρίζουν οι δύο εμπορικές εταιρείες "βιομηχανικής" προέλευσης (Interbetοn και Βιενερ από τους ομίλους Τιτάνα και Βιοχάλκο) οι οποίες θα συμμετάσχουν κανονικά στις δημοπρασίες χωρίς κανέναν περιορισμό καθώς επίσης και τα ΕΛΤA, που επίσης φιλοδοξούν μέσω των δημοπρασιών να κάνουν είσοδο στην αγορά.

Οι υπόλοιπες εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά έχοντας μερίδια από 0,4 έως 3%, φιλοδοξώντας να ενισχύσουν τη θέση τους. Μια από τις εταιρείες μάλιστα η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος συμμετέχει με δύο εταιρείες την Protergia και την Protergia Θερμοηλεκτρική.

Η διαδικασία


Για τη συμμετοχή τους οι εταιρείες καταθέτουν εγγυητικές επιστολές ύψους 451.758,50 ΕΥΡΩ προκειμένου να γίνει δεκτή η συμμετοχή τους.

Η δημοπρασία θα είναι αμερικανικού τύπου "Yankee Auction” και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι ενώ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30. Η χρονική διάρκεια των κανονικών παρατάσεων θα είναι 3 λεπτά ενώ ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων θα έχει κοινοποιηθεί 15 λεπτά μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων αγοράς και των παρατάσεων. Δικαίωμα ενστάσεων υπάρχει έως 30 λεπτά μετά την κοινοποίηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων ενώ ο τελικός πίνακας θα κοινοποιηθεί μια ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δημοπρασίας έχουν ως εξής :

Θα δημοπρατηθούν 460MW/h με συνολική χρονική διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος 8760 ώρες και συνολικό όγκο 4.029.600MWh. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η ελάχιστη ποσότητα κατανομής είναι η MWh/h. Η ελάχιστη μεταβολή ποσότητας δήλωσης είναι 1 MWh/h και η ελάχιστη μεταβολή τιμής δήλωσης αγοράς 0,01 €/MWh/h.

Η μέθοδος εκκαθάρισης της αξίας είναι pay as bid ενώ οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προκαταβάλουν ως προκαταβολική προπληρωμή το 3% της αξίας της ποσότητας που θα αγοράσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και να καταθέσουν τη δήλωση χρήσης του προϊόντος μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία καταβολής της προπληρωμής είναι στις 25 Νοεμβρίου.

Μερίδια


Θυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΛΑΓΗΕ για την εικόνα της αγοράς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έχει πέσει το Σεπτέμβριο στο 88,07% χάνοντας περίπου 2% ενώ οι ιδιώτες έχουν ανέλθει στο 11,73%. Στην πρώτη θέση των ιδιωτών (από πλευράς όγκου) βρίσκεται η Ήρων (3,14%), ακολουθούν Protergia (2,98%) Elpedιson (2,52%) NRG (0,94%) Vοlterra (0,73%) Watt + Volt (0,64%) GREEN (0,52%) ΕΛΤΑ (0,06%) Novaera (0,02%) Interbetοn (0,02%).






Πηγή; capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου