Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Κόκκινο κρασί: Πίνεται δροσερό ή παγωμένο;



Πολλοί λένε ότι αν σου σερβίρουν κρύο κόκκινο κρασί σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Το παγώνουν για να κρύψουν τις ατέλειες του. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι...



 επιβάλλεται να σερβίρεις δροσερό ένα κόκκινο κρασί σε μια πολύ ζεστή μέρα. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση!

"Τα κόκκινα κρασιά που παγώνουμε συνήθως, είναι ούτως ή άλλως αυτά που δεν έχουν σχεδιαστεί για να έχουν μεγάλη πολυπλοκότητα", λέει ο master sommelier Devon Broglie. "Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευκολόπιοτα και μάλιστα κάποια από αυτά είναι ακόμα καλύτερα παγωμένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δροσερά κόκκινα είναι κρασιά χαμηλής ποιότητας".

Ωστόσο, ο Broglie προσθέτει: «Δεν μιλάμε βέβαια για να παγώσουμε μια premier cru Βουργουνδία. Αλλά, θεωρητικά, εάν κάποιος είχε μια χαμηλότερης ποιότητας premier cru Βουργουνδία, και ήθελε να σας εντυπωσιάσει, όντως η ψύξη θα έκρυβε κάποια από αυτά τα ελαττώματα.»

Έτσι, αν είστε από αυτούς που σταματάνε να πίνουν κόκκινο κρασί το καλοκαίρι-γιατί κανείς μας δεν πίνει κάτι που δεν είναι παγωμένο το καλοκαίρι-μπορείτε να το ξανασκεφτείτε. Είναι απόλυτα αποδεκτό να πίνουμε το κόκκινο κρασί μας ελαφρώς παγωμένο-δροσερό, σε μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα γεμίσετε το κρασί παγάκια για να το παγώσετε! Δείτε κι αυτό: Κάνει να βάζουμε παγάκια στο κρασί;

Πώς επιλέγουμε κόκκινο κρασί για το ψυγείο;

Πώς ξέρουμε λοιπόν ποια κόκκινα κρασιά κάνουν για το ψυγείο και ποια όχι; "Γενικά όποιο κόκκινο κρασί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, υψηλή οξύτητα και τα φρούτα που βγαίνουν προς τα εμπρός, μπορεί να μπει στο ψυγείο ", λέει ο Jasper Russo, διευθυντής marketing στη Sigel. "Τα Grenache από cotes du Rhone και τα κρασιά από την κοιλάδα του Λίγηρα όπως τα cabernet franc ή τα chinon, είναι ιδανικά για να σερβιριστούν δροσερά".

Ο Russo λέει ότι τα πιο οικονομικά κρασιά είναι καλό να μπαίνουν λίγο στο ψυγείο. «Ένας καλός κανόνας λέει ότι όσο καλύτερο είναι το κρασί, τόσο λιγότερο πρέπει να το ψύξετε. Πολλά από τα νέα κόκκινα blends, που κυκλοφορούν στην αγορά κάτω των 15 δολαρίων απευθύνονται σε έναν μη έμπειρο ουρανίσκο και έχουν πολλή ζάχαρη. Αν τα παγώσουμε λίγο θα σφίξει η δομή τους, η οξύτητα θα γίνει πιο αισθητή και η γλυκύτητα θα μειωθεί, άρα θα φανούν πιο έντονα και τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του κρασιού»

Όταν λέμε ότι θα παγώσουμε το κόκκινο κρασί, εννοούμε μισή ώρα μάξιμουμ στο ψυγείο!

Το να ψύξουμε ένα φρουτώδες, γλυκό κρασί μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του, αλλά αν ψύξουμε ένα πολύ τανικό κρασί θα το κάνουμε ακόμα πιο τανικό και δυσάρεστο στη γεύση. Αν για παράδειγμα ψύξουμε ένα cabernet ή ένα shiraz, που έχουν πολλές τανίνες, θα χαλάσουμε τη γεύση τους.






Πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου