Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Οι οικογένειες ανησυχούν για τα συχνά σερφαρίσματα των «ώριμων» χρηστών

Οι οικογένειες ανησυχούν για τα συχνά σερφαρίσματα των «ώριμων» χρηστών

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο Διαδίκτυο φαίνεται ότι ξοδεύουν τα τελευταία χρόνια οι νεότερες γενιές, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες...



- οι άνω των 55 ετών - γίνονται επίσης όλο και πιο «ψηφιακοί», με αποτέλεσμα πολλές φορές οι συγγενείς τους να ανησυχούν περισσότερο ότι δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφάλειας και έτσι «πέφτουν» πιο εύκολα θύματα διαδικτυακών εγκληματιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, η πλειονότητα (84%) των χρηστών ηλικίας άνω των 55 ετών έχει πλέον καθημερινή και συστηματική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το 44% ξοδεύει τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα σερφάροντας στον κυβερνοχώρο, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έχουν στην κατοχή τους κατά μέσο όρο τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές ανά νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολογιστών και δύο φορητών συσκευών.

Παρά τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει το Διαδίκτυο η οικογένεια τους ανησυχεί ότι μπορεί να μη λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της περιήγησής στους στον μαγικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου. Με το 60% των ανθρώπων να ανησυχούν για την ασφάλεια των ψηφιακά συνδεδεμένων μεγαλύτερων ηλικιακά συγγενών τους και με το 44% να παραδέχεται ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δεχθεί απειλή μέσω του Διαδικτύου - έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης (15%), έχουν συναντήσει κακόβουλο λογισμικό ή ιούς (15%) και έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από κακόβουλο λογισμικό (13%) - αυτός ο φόβος είναι βάσιμος.

Ωστόσο, παρά τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά χρήστες της τεχνολογίας η ανησυχία των συγγενών τους δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε δράση και υποστήριξη καθώς μόνο το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει εγκαταστήσει πρόγραμμα ασφάλειας στις συσκευές των μεγαλύτερων συγγενών τους και μόλις το 32% τους εκπαιδεύει τακτικά για τις διαδικτυακές απειλές. Ενα τρίτο (33%) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσει να προστατευθούν, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο να υποστούν ακούσια ένα περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας.

Με τους ανθρώπους να δαπανούν σήμερα τόσο πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο και τους ψηφιακούς κινδύνους να συνεχίζουν να γίνονται πιο διαδεδομένοι, πρέπει να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από τις πρόσφατες ψηφιακές απειλές. «Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες του Διαδικτύου είναι μια ευάλωτη και εξαιρετικά κερδοφόρα ομάδα-στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες, τοποθετώντας τους σταθερά στο στόχαστρό τους για κακόβουλα προγράμματα, λογισμικά κατασκοπείας και απάτες μέσω email» δήλωσε οDmitry Aleshin, VP Product Marketing της Kaspersky Lab, προτείνοντας την εγκατάσταση αποτελεσματικού λογισμικού ασφάλειας σε όλες τις φορητές συσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου